Forum www.worldforteens.fora.pl Strona Główna www.worldforteens.fora.pl
Nastolatki dla świata, świat dla nastolatków
www.worldforteens.fora.pl
FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  GalerieGalerie  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

Bruchetta

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.worldforteens.fora.pl Strona Główna -> Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aly.
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 3336
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: bieszczady
Płeć: dziewczyna

Post Wysłany: Pon 14:47, 18 Lut 2013    Temat postu: Bruchetta

Skład:
ciabatta/ bułka paryska/ bagietka
garść pomidorków koktajlowych
8-10 kaparów
4-5 ząbków czosnku
garść migdałów (tzw. słupków)
1-2 łyżeczki pokrojonej ostrej papryczki chilli
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
starty ser parmezan
sól morska
suszone oregano


A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczywo kroimy w cienkie kromki i rozkładamy na blasze. W małej miseczce łączymy oliwę z oliwek, sól morską, ocet balsamiczny i suszone oregano. Kromki skrapiamy mieszanką z oliwy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy max. 7-8 minut (do momentu, aż pieczywo będzie chrupkie).
2. W dużej misce łączymy ćwiartki pomidorków, pokrojony czosnek, ostrą papryczkę chilli, migdały, liście bazyli i kapary. Zalewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy na ciepłe kromki pieczywa. Posypujemy startym parmezanem i umieszczamy ponownie w piekarniku na ok. 2-3 minuty (do momentu, aż ser się lekko stopi). Podajemy na gorąco!
Komentarz: Przy doprawianiu solą warto pamiętać, że same kapary są w smaku dość słone. Jeżeli nie mamy pod ręką permezanu, możemy użyć dowolny inny ser, a liście bazylii zastąpić świeżą pietruszką. Zamiast migdałów (słupków), możemy użyć orzechy włoskie. W przepisie specjalnie nie podawałam precyzyjnej ilości produktów, a jedynie zasugerowałam kompozycję składników.



Znalazłam niedawno ten przepis i już niedługo go wypróbuję : > Wrzucę zdjęcia, oraz powiem jak wyszło! ; )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
Gość







Post Wysłany: Śro 23:17, 01 Maj 2013    Temat postu:

Janusz gdzie te foty? xd
Powrót do góry
Autor Wiadomość
Aly.
Administrator



Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 3336
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: bieszczady
Płeć: dziewczyna

Post Wysłany: Czw 16:01, 02 Maj 2013    Temat postu:

Jak kiedyś znowu zrobię to wrzucę, obiecuję : D tylko polecam piec na początku samą bułkę nieco krócej niż jest w przepisie żeby się Wam nie spaliła.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum www.worldforteens.fora.pl Strona Główna -> Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Design by ArthurStyle
Regulamin